dinsdag 13 oktober 2015

ALPSOMMER 2015  Het is weer voorbij die mooie zomer...

Mijn bloemetjes hebben het niet gemakkelijk gehad deze hete, zinderende,  warme zomer in de Alpen.
Het ene record na het andere werd verbroken, vele tropische dagen en lange nachten.

Als je een zomervakantie boekt in Oostenrijk zie je het ook zo voor je: prachtige wandelingen maken, heerlijk bij de berghutten op terras voor een Kalte Platte en een groot glas koele alpenmelk. zwemmen in de bergmeertjes, zonnen op een Liegewiese, peutertjes in  opblaasbadjes en Eis am Stiel

                         


Nou we kunnen stellen dat deze verwachtigen volop zijn waargemaakt ! Zomer 2015 was er een met een gouden randje en weer dolenthousiaste gasten. (zie www.zoover.nl   en tevens hebben we weer de Zoover Gold Award, nu voor 2015,  verkregen)



Even over de bloemen, want wat is een huis in de Alpen zonder een prachtig overweldigend balkon met gretige geraniums en petunia's. Nu is het niet zo dat je hier eind mei begin juni maar even naar een tuincentrum gaat (ook bijna niet te vinden in Oostenrijk) en alles uitkiest, nee dan ben je echt te laat. Uiteraard hebben wij deze beginnersfout ook gemaakt het eerste jaar hier na wat wegmijmeren over het mooiste balkon van Mittelberg...vergeet het maar!    Ik moest het toen doen met wat restpartijtjes, mmm...
Afijn, op tijd bestellen dus,ha dat is leuk werk!   En omdat wij na drie jaar experimenteren de juiste planten in de juiste bakken hadden is het bij ons de laatst jaren:  Wie immer...zo staat het ook op de bestellijst: Wie immer.
 Fuchsiarose geraniums, felrose surfinia's en prachtige hangende eucalyptus.
En dan als de Blumen  geplaatst zijn natuurlijk goed verzorgen en vooral vaak Zupfen (de uitgebloeide bloemetjes verwijderen)  .
Het is bijna therapeutisch, echt waar.

                                                   



En daar kwam de zomer, in volle kracht, en aangezien mijn Blumen op het zuidbalkon hangen kon ik er wel naast blijven zitten om water te gieten. Hier op 1200 meter hoogte heeft de zon heel veel kracht. Ieder ochtend, middag en avond. Bakken vol water...Tja en als je dan een mooie bergtour aan het maken bent en je komt na vijf uur vermoeid terug...dan is het al  te laat.  Of zit je nog lekker aan het zwembad, op een terras en je komt te laat... weer een gedeelte verbrand door de zon.    Eifersuchtig kon ik dit keer zijn op huizen met noord-balkons, jeetje die bloemen wisten niet hoe ze het hadden. Blijven de noordbloemetjes normaal wat petieterig,  dit jaar was het daar één  groot feest, één groot bloemenfestijn.
Nou ja, ik maak er maar een beetje een verhaal van maar het was wel jammer en begin september heb ik al veel weggehaald en nu, op 13 oktober, staan enkel nog de fuchsiarose geraniums in de regen.
Mogelijk krijgen ze morgen een klein laagje sneeuw...misschien genieten ze er wel van na  die zomerhitte :-)




 31 oktober vertrekken onze laatste zomergasten en dan gaan de Blumen van het balkon af.  Winter kan komen
En volgend jaar bij de kwekerij bestel ik niet meer klakkeloos;   Wie immer. Ik zal me eens verdiepen in bloemen die tropische hitte kunnen verdragen! En wellicht krijgen we dan een regenachtige koele zomer :-)

  Liebe Grüsse, Odette

TIP: Like ons ook op Facebook voor heel veel mooie foto's en informatie!
https://www.facebook.com/HausWalserBerge
       




Geen opmerkingen:

Een reactie posten